Monday, May 24, 2010

~UJIAN MENGAJAR KITA~

Kadang-kadang bile kita x diuji dan diduga,
kita x kenali diri kite,
semakin kite lupa untuk bersyukur dan mendekati diri kepada-NYA,
hidup tanpa diuji dan diduga,
itu bukanlah yang terbaik,
apabila kita diuji dan diduga
dengan pelbagai dugaan....
rase terjatuh sehingga x mampu untuk kita hadapi dan berdiri semula,
rasa ingin berputus asa dan tenggelam dalam kepayahan
x mampu untuk hadapi....
ketika itu,
tangan tadah memohon doa
dalam linangan air mata,
hati penuh keluh kesah,
memohon diberi ketenangan dan pertolongan...
kepada-NYA kita meminta....
ujian, cabaran dan dugaan,
penuh onak dan ranjau untuk menghadapi..
namun itulah tanda sayang ALLAH kepada kita....
dan ketika itu banyak hikmah yang mampu kita perolehinya,
HATI BERTAMBAH DEKAT DENGAN-NYA
DAN BERSYUKUR DENGAN SEGALA KURNIANNYA....
TIDAK MAMPU KITA BALASI-NYA...
KECUALI AMAL IBADAH DAN
MENJADI SEBAIK-BAIK HAMBA-NYA....

amal luv ALLAH...

de woorden van de geest~

i want share with u all...hope can give spirit and strengh to us....

today's preparation
tomorrow's archivement

there is one thing that you can't recycle
that is wasted time

try hard enough
you will make it

Never explain yourself to anyone, because the person who likes you doesn't need it, and the person who dislike you won't believe it

You must be the change you wish to see in the world


There are seven things that will destroy us:

1. Wealth without work
2. Pleasure without conscience
3. Knowledge without character
4. Religion without sacrifice
5. Politics without principle
6. Science without humanity
7. Business without ethics.

Wisdom is the right use of knowledge. To know is not to be wise. Many men know a great deal, and are all the greater fools for it. There is no fool so great a fool as a knowing fool. But to know how to use knowledge is to have wisdom.

If you want happiness for an hour, take a nap.
If you want happiness for a day, go fishing.
If you want happiness for a year, inherit a fortune.
If you want happiness for a lifetime, help somebody.



NEVER QUIT(love this poet)

When things go wrong, as they sometimes will,
When the road you trudging seems all uphill,
When the funds are low and the debts are high,
And you want to smile, but you have to sigh,
When care is pressing you down a bit,
Rest, if you must, but do not quit.

Life is queer with its twists and turns,
As every one of us sometimes learns,
And many a failure turns about,
When he might have won had he stuck it out;
Don't give up though the pace seems slow,
You may succeed with another blow.

Often the goal is nearer than,
It seems to a faint and faltering man,
Often the struggler has given up,
When he might have captured the victor cup,
And he learnt too late when the night slipped down,
How close he was to the golden crown.

Success is failure turned inside out,
The silver tint of the clouds of doubt,
And you never can tell how close you are,
It may be near when it seems so far,
So stick to the fight when you hardest hit,
It when things seem worst that you must not quit.

~arab's house~


tuffah yg disaluti madu....manisnye...

layali libnan


mansaf....

bersama kawan arab(sobirin n a'la), zati n aishah....
bersama ummu sobirin n adik2nye...


last month, aishah, amal n zati.....kami g umah sobirin ditemani a'la...
kami naik teksi wat2 tau je jalan...hihihik..
sesat lak tu...tpi salah pak cik teksi tu jgk...hihi..
tapi best dapat jumpe family org arab ni...
boleh mempraktikkn b.arah kitorg yg x berape mantap...
g jln2 umah family sobirin yg dekat2 jgk ngn umah die...
lastly, memg best g umah org arab ni
lbh2 lg mknn dorg yg begitu banyak n mantap. sure kenyang bile blk
x mkn 2 hari lps tu pun still kenyang...

Saturday, May 8, 2010

Selamat hari ibu

FOR U IBU...

Seorang wanita
bermahkota ibu
menggenggam jari-jari kecil
ikatan ini tidak kan terurai
kerana tautan ini
tautan darah dan akidah
dan rahmat dari ALLAH
kini ibu
peganglah tanganku ini
biar kubawa
ibu menjelajah
hasil titik peluhmu
biarku bawa
ke alamku
hasil ukiramu
selama ini
dodoianmu ibu
membina benteng pemisah
antara hak yang batil
membakar semangat perjuangan
mengalih kasih pada
junjungan tercinta
tersujud lemah
mengabdi diri kepada yang ESA
jika belum pernah
kau dengar ucapan terima kasihku
ketahuilah doaku ini
moga tuhan menyayangiku
sepertimana kau mengasihiku
dari dulu hingga kini
untuk selama-lamanya....

Wednesday, May 5, 2010

Nukilan hati

Asslammuaaikm w.b.t
malam yg meriah detik 12.30 pg ,
ditemani aishah,k.t-qah n k.dalila di ruang tamu,
jari ini bagaikan gatal untuk menaip....
tatkala amal merenung kelendar,
cepat masa berlalu,
kini berakhir imtihan thani untuk fasal ini,
menanti imtihan niha'ie...
semakin banyak juga tanggungjawab dan amanah yg dipikul...
pejam celik, pejam celik...
9 bulan berada di bumi jordan ni,
macam tak percaya dapat bertahan ke saat ini,
banyak pengalaman dan memori terindah bermain di fikiran,
jauh perjalanan, luas pengetahuan,
semakin banyak ilmu yang dapat,
makin susah untuk diamalkan....
semakin dekat ilmu-NYA,
semakin rase diri ni kerdil.....
semakin umur ini meningkat,
semakin banyak ujian yang diberi-NYA,
semakin lama di bumi jordan ini,
semakin rindu kampung halaman dan keluarga...
semakin sayang kat sahabat2 dan kakak2,
semakin takut untuk menghadapi perpisahan..,
hati ini takut dan terasa hina,
takut untuk menghadapi kenyataan..
dan terasa hina di mata ALLAH..
untuk menjadi sebaik-baik hamba-NYA...
Berpegang pada janji2-NYA di dlm kitab suci...
SURAH AL-BAQARAH( ayat 286)...
ALLAH MAHA BERKUASA ATAS SEGALA SESUATU...

Saturday, May 1, 2010

frenzship

Assalamualaikum,
Dah lame x mengupdate blog,
Bukan masa yg menjadi masalah,
Diri ni yg agak malaz n x tau nak update ape,
Tapi ari nie rase cam nak citer something,
N share ngan korang,


Apa maksud sahabat sejati??
Sudah ke kite dah bertemu ngan sahabat sejati??
Betul ke die sahabat sejati kite??
Persoalan ni bermain di minda ni….

Bagi amal, susah kite nak cari sahabat sejati,
Yg sentiasa bersama kita susah n senang,
Share something n prob,
Nasihat menasihati walaupun berat nak ungkap..
Untuk kebaikan masing2…

Sebagai seorg sahabat,
Diri ni pun x tentu boleh boleh menjadi SAHABAT SEJATI,
Dan sejujurnya menari sahabat sejati masih dalam pencarian…
Namun, sahabat2 yg ade di sisi kite,
Perlulah kite hargai dan sayangi walaupun x semestinye
sahabat sejati….

Bersyukur dgn apa yang ade,
Walaupun ade asam garam dalam persahabatan..
Dan x semua fikrah kite same…
Tetapi kejujuran, kefahamam
dan saling memperigati adalah satu akar dalam persahabatan ni…

all my frenz
Even hard to find the right one….
luv u all…